احتمالاً تاکنون حین گشت و گذار در اینترنت با Raspberry Pi برخورد کرده باشید. اما واقعاً این قطعهی کوچک پر از مدار، چیست؟ با آن چه کار میتوان انجام داد و به چه دردی میخورد؟ ما اینجاییم تا هر چیزی که باید در مورد Pi بدانید را به شما توضیح دهیم. با ما همراه باشید.
Raspberry Piچیست؟
رَزبِری پای یک کامپیوتر کوچک شبیه همان چیزی است که درون لپتاپ شما قرار گرفته اما با مصرف انرژی بسیار بسیار کمتر از آن (به همین دلیل قیمت آن فقط 35 دلار ناقابل است). توانایی سرهمبندی در این کامپیوتر بسیار جالب است. با یک دانش اندک میتوان از پای به عنوان پایهی هر نوع محاسبه یا پروژهی الکترونیکی استفاده کرد. پای واقعاً اصول اولیهی یک کامپیوتر را به شما میآموزد.
اصول اولیهی مذکور شامل یک پردازنده، یک چیپ گرافیکی، مقداری رَم، چند درگاه USB، یک خروجی HDMI، یک درگاه شبکهی اترنت و (در نسخهی اخیر) وایفای و بلوتوث میشود. همانطور که از قیمت ناچیز پای انتظار میرود، امکان اجرای نرمافزارهای خیلی پیشرفته روی آن وجود ندارد، هرچند میتوان لینوکس و یک نسخهی سادهی مخصوص اینترنت اشیاء از ویندوز 10 را نیز روی آن نصب کرد.
رزبری پای در انگلستان به عنوان دستگاهی برای ترویج آموزش علوم کامپیوتری و کدنویسی اختراع شد و توسعهی آن تحت سرپرستی بنیاد خیریهی رزبری پای صورت میگیرد. نسل اول رزبری پای در سال 2012 تولید شده و نسخهی اخیر یعنی رزبری پای 3.0 در فوریهی سال جاری معرفی شده است. به گفتهی بنیاد پای، تاکنون هشت میلیون دستگاه در سراسر دنیا به فروش رفته است.
قیمت پایین و تطبیقپذیری بالای پای باعث شده که این دستگاه برای علاقمندان آماتور کامپیوتر و الکترونیک که قصد ساخت ابزارهای شخصی خود بدون صرف زمان زیاد و شروع از صفر را دارند، یک خرید فوقالعاده باشد. ضمن اینکه اخیراً استفاده پای به عنوان راهی برای شرکتهای کوچک برای انجام پروژههای سختافزاری (مانند کمپینهای وبسایت کیکاستارتر) مطرح شده است.
البته پای به هیچ وجه تنها گزینهی شما برای انجام اینطور کارهای الکترونیکی نیست: بُردِ Arduino هم یک دستگاه مشابه پای است. همچنین Odroid-C2 دستگاهی شبیه این دو اما با قدرت پردازش بالاتر است. به عنوان یک دستگاه کاربرپسندتر از گزینههای قبلی، میتوان از سری قطعات LittleBits نام برد که تمرکز بیشتری روی ساخت دستگاههای هوشمند شخصی نسبت به کار روی اصول کدنویسی و محاسبه دارد.
با یک پای چه کار میتوان کرد؟
با استفاده از رزبری پای میتوان اکثر کارهایی که یک کامپیوتر کممصرف انجام میدهد را انجام داد: تماشای یک فیلم، نوشتن یه فایل متنی، اجرای بازیهای ساده و چیزهای دیگری که بستگی به خودتان دارد. همچنین میتوان از پای به عنوان یک دستگاه بدون ورودی و خروجی استاندارد استفاده کرد. بنابراین با کمک پای میتوان یک دوربین حیات وحش ساخت یا حتی با استفاده از یک اسپیکر Amazon Echo، خودروی خود را از راه دور روشن کرد!
دانستن موارد استفاده از پای میتواند به شناختنِ بهتر این دستگاه کمک کند. این دوربین امنیتی حساس به حرکت، این شبیهساز Game Boy و این پلیرِ موسیقی همه از یک رزبری پای و چند قطعهی کوچک دیگر ساخته شدهاند. چند ایده برای کار با رزبری پای را میتوانید در Field Guide مطالعه کنید.
هرچه تواناییهای فنی شما افزایش یابند، پای هم میتواند با شما رشد کند. اگر واقعاً در کار خود جدی باشید میتوانید از پای به عنوان پایهی پروژههای پیشرفتهتر و بزرگتر استفاده کنید. با استفاده از پینهای همهمنظورهی ورودی/خروجی (GPIO) روی بُرد میتوانید پای را به چراغ LED، موتور، حسگر، دکمه یا بسیاری از قطعات الکترونیکی دیگر به سادگی متصل کنید.
یکی از جذابیتهای رزبری پای: به سادگی میتوانید از آن به عنوان یک کامپیوتر سبک یا منبع جریان رسانهای یا انجام کارهای پیچیدهتر استفاده کنید، تنها اگر مقداری کدنویسی و اندکی اصول الکترونیک را بلد باشید. به این دلیل که قابلیتهای پای در هر نسخه ارتقا مییابد، تعداد پروژههای مختلفی که میتوانید با آن امتحان کنید در حال افزایش است.
ایدههای بسیار زیادی -در مورد همه چیز، از دوربینهای دستساز تا دستگاه تصفیه آب- را میتوانید در بلاگ رسمی رزبری پای و اپلیکیشن رسمی مجلهی آن برای اندروید و iOS که مناسب سطوح مهارتی مختلف هستند پیدا کنید. ضمناً اکثر پروژههای پای که در وب یافت میشوند به همراه دستورالعمل قرار داده شدهاند، پس شما هم میتوانید همان ایده را روی دستگاه خودتان پیاده کنید.
از کجا شروع کنم؟
اولین قدم خرید یک رزبری پای برای خودتان است. لوازم جانبی بسیار زیادی هم هستند که میتوانید به همراه پای خریداری کنید؛ از یک کِیس تا یک صفحهی لمسی و حتی یک دوربین. البته اگر یک تازهکار باشید بهتر است قطعات را به صورت کیت خریداری کنید تا مشکلی از بابت سازگاری قطعات با یکدیگر و نیاز به سرهمبندی اضافه نداشته باشید.
درواقع پای شخصاً کاری انجام نمیدهد. شما باید راهی برای ورود دستورالعمل و راهی برای دیدن کاری که با آن انجام میدهید ایجاد کنید. پس طبیعتاً نیاز به یک کیبورد، ماوس و یک مانیتور خواهید داشت. همچنین باید بتوانید دستگاه را روشن کنید، پس آسانترین راه برای این کار خرید یک آداپتور USB رسمی (شبیه همان شارژر گوشیِ خودتان) است.
ما اینجا قصد نداریم وارد جزئیات برنامهنویسیِ پای شویم، اما اگر میخواهید در اولین فرصت شروع به کارِ خود با پای کنید، یک آداپتور USB سازگار و یک کارت حافظه از فروشندهی پای دلخواه تهیه کنید و با استفاده از یک کیبورد و ماوس USB و یک مانیتور HDMI میتوانید کار خود را آغاز کنید.
فروشندگان رسمی پای، میتوانند کارتهای حافظهای با نرمافزارهای از پیش نصب شده معروف به NOOBS در اختیارتان قرار دهند که شما را گام به گام به نصب یک سیستم عامل سبک (Raspbian به عنوان سیستم عامل پیشنهادی) هدایت میکند. البته نصب NOOBS روی کارت با استفاده از یک کامپیوتر هم کار دشواری نیست و پس از ورود به سیستم عامل، میتوانید از پای همانند هر کامپیوتر دیگری استفاده کنید.
البته بسیاری از افراد از رزبری پایِ خود به این شکل استفاده نمیکنند. انواع مختلفی از تنظیمات نرمافزاری و سختافزاری وجود دارد که میتوان روی پای اجرا کرد. میتوانید NOOBS را نصب نکنید و یک سیستم عامل دلخواه روی کارت حافظهی خود نصب کنید، فقط در این صورت اندکی بیشتر درگیر روند کار با دستگاه میشوید.
در این مطلب وارد عمق کار با رزبری پای نشدیم. امیدواریم به سؤالات پایهای که در مورد پای برایتان وجود داشت و اینکه چه کاری میتوان با آن انجام داد پاسخ داده باشیم. وبسایت رسمی رزبری و مجلهی رسمی آن پر از راهنماییها و آموزشهای سودمند برای شروع و اجرای اولین پروژهی شما خواهند بود.
منبع: FieldGuide